What you’re looking at here is not a brand new contemporary home but actually, an extension built for an Edwardian terrace house located in London, UK. It’s a project that studio Proctor & Shaw took on and which definitely challenged the team to come up with custom ideas and solutions for the specific requirements of their clients. 

The kitchen has beautiful light green cabinetry and a stylish island with a copper top
The kitchen has beautiful light green cabinetry and a stylish island with a copper top

They wanted a new extension to be added in place of an existing conservatory. This section’s role would be to create a smooth and natural connection between the main house and the garden situated at the rear of the site. The challenge was that the garden was significantly lower than the current ground floor of the house. 

There's more copper accents introduced by the sink and some of the kitchen utensils hanging up on the wall
There’s more copper accents introduced by the sink and some of the kitchen utensils hanging up on the wall
This soft duck egg nuance looks wonderful in combination with the light wood and the grey
This soft duck egg nuance looks wonderful in combination with the light wood and the grey

After demolishing the old conservatory and making space for the new extension, the architects came up with a design that would allow the descent into the garden to be gradual and to feel natural. They did that by giving the new section a terraced design with different floor levels connected by a series of stairs. That way the sloping design feels more organic and natural but also suits the overall contemporary look and feel of the new extension. They also gave this section a cool angular look with a clean and interesting geometry. 

Several custom windows with unusual shapes were integrated into the extension as a way to bring in more sunlight
Several custom windows with unusual shapes were integrated into the extension as a way to bring in more sunlight
The stylish copper surfaces are complemented by the sleek look of the stainless steel appliances
The stylish copper surfaces are complemented by the sleek look of the stainless steel appliances
The angular quarter windows act as skylights or clerestory windows in some cases
The angular quarter windows act as skylights or clerestory windows in some cases

Custom windows were designed for this extension with unique shapes that are adapted to the angular shapes of the walls and roofline. Some are quarter windows designed to fill the gap between the walls and ceiling, brining more natural light inside in a way that doesn’t diminish the privacy. For the interior, the designers used soft and muted color tones, natural wood and plenty of copper in order to create a chic, modern and bright decor. This new section of the house is where the kitchen and dining area have been relocated. They’re now closer to the garden and they look and feel a lot brighter and more airy and fresh than they used to. 

The stairs provide a gradual and smooth descend into the garden which is more than 1 meter below ground level
The stairs provide a gradual and smooth descend into the garden which is more than 1 meter below ground level
The extension also has a small outdoor garden which eases the transition into the garden
The extension also has a small outdoor garden which eases the transition into the garden

The post A Beautiful Garden Extension Adds Character To An Edwardian Terrace House appeared first on Home Decorating Trends – Homedit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *