Image hover effect image

Happy Addons

Best Elementor Addons

This is the of the sentence.

Add Your Heading Text Here

Happy Info Box Title

Happy info box description goes here

Button Text
Tooltip content
Step 1

Start Marketing

consectetur adipiscing elit, sed do
eiusmod Lorem ipsum dolor sit amet,
consectetur.

Premium Addons

This is
  • Designer
  • Developer
  • Awesome
Text

Premium Title

0

Dual Heading Example

Insert a meaningful line to evaluate the headline.

Happy Gradient Heading

  • 00Days
  • 00Hours
  • 00Minutes
  • 00Seconds
100%

Default title

Default description

100%

Default title

Default description

Specialiștii susțin că acidul folic este deosebit de important pentru dezvoltarea normală a fătului, iar administrarea ȋncă de dinainte de a rămâne însărcinată este vehement recomandată.

În perioada sarcinii, o dietă echilibrată, sănătoasă  este, mai mult ca niciodată, esențială pentru mamă, si mai ales pentru buna dezvoltare a fătului. Se spune că viitoarea mămică trebuie să mănânce cat pentru doi, însă nu cantitativ, ci calitativ, diversificat, organismul având nevoie de mai mulți nutrienţi decât în mod obișnuit. Si unul dintre acești nutrienţi este acidul folic, esențial în prevenirea malformațiilor cu potenţial fatal la nou-născut.Orice femeie la vârstă fertilă își dorește să devină mamă trebuie să ia zilnic suplimente cu acid folic. Specialiștii susțin că această substanță este deosebit de importantă pentru dezvoltarea normală a fătului, iar administrarea ȋncă de dinainte de a rămâne însărcinată este vehement recomandată.

Generalități

Acidul folic sau cum o mai cunoastem sub denumirea de vitamina B9 participă la formarea şi repararea ADN- ului, avand un rol fundamental în creșterea şi multiplicarea celulară. În perioada prenatală, celulele din țesuturile fătului se multiplică foarte rapid, astfel încât acidul folic devine un pilon esențial pentru dezvoltarea lor ȋntr-un ritm normal, fără anomalii. Acidul folic este important si pentru sinteza eritrocitelor, avand un rolul protector asupra inimii, sănătăţii creierului si auzului.

 Deficitului de acid folic

Principalele riscuri care apar ca urmare a unui deficit de acid folic în perioada dinaintea și în timpul sarcinii constau în defecte de tub neural, maladii ce afectează creierul sau măduva spinării nou-născutului. Defectele de tub neural sunt malformații fetale, care se produc încă din prima lună de sarcină, astfel ȋncât uneori există posibilitatea ca la această dată mama să nu ştie că este însărcinată, de aceea este importantă admistrarea acestei substanţe ȋncă dinainte de a rămâne ȋnsărcinată.

  Cele mai frecvente defecte de tub neural sunt spina bifida(este un defect de închidere osos situat la nivelul coloanei vertebrale,ea putand fi corecta chirurgical înainte sau după naștere, însă unii copii afectați pot rămâne cu diverse sechele: pot rămâne paralizați, pot avea incontinenţă

urinară)  și anencefalia( reprezintă lipsa unei componente a cutiei craniene sau chiar a creierului, ceea ce denotă severitatea malformaţiei). Insă ȋn cazuri excepţionale poate să apară și encefalocelul(este caracterizat de protruzia printr-un defect al cutiei craniene, al structurilor intracraniene. Operaţia standard suferită de nou-născuţii afectaţi de această malformaţie constă ȋn introducerea ȋn cutia craniană a componentelor afectate şi ȋnchiderea ulterioară a defectului, ȋnsă chiar şi după corecţia chirurgicală, aceşti copii pot rămâne cu diverse sechele, mai mult sau mai puţin invalidante, ca deficitul intelectual, dizabilităţi motorii, probleme de vedere,epilepsie) .

De aici, subliniem importanța acestui nutrient și ușurința cu care acestea ar putea fi prevenite de către mamă.

Pe parcursul anilor s-a demonstrat, prin intermediul studiilor, importanţa profilaxiei cu acid folic. U. S. Preventive Services Task Force reafirmă că suplimentele cu acid folic luate zilnic înainte și pe timpul sarcinei scade riscul apariției malformațiilor cu potențial fatal și sfătuiește mamele să le zilnic cu o lună înainte de a rămâne însărcinate și în primele trei luni de sarcină.

Acidul folic poate fi luat din alimentație, însă pentru a asigura întreaga cantitate de care ai nevoie tu și fătul, sunt necesare cantități relativ crescute de alimente bogate în acest nutrient, de aceea se recomandă suplimentele. Alimentele în care putem găsi acidul folic sunt: cereale, pâine, făină, peşte, orez, fasole, portocale, conopida, broccoli.

Exista ȋnsă câteva categorii de persoane care ar putea necesita o cantitate mai mare de acid folic zilnic, de exemplu:

–mamele care suferă de diabet zaharat.

 –mamele obeze;

–mamele care sunt sub tratament cu anumite antiepileptice

Dacă vă ȋncadraţi ȋntr-una dintre aceste categorii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a vă recomanda doza de acid folic de care aveţi nevoie, ȋn funcţie de caz.

Articole similare

25 Geek Furniture Designs

The term geek describes an odd or non-mainstream person and it has several different connotations, not all being positive. It’s usually employed to describe a

mai mult »

Calling Myanmar Filmmakers: Funding opportunity to produce a film on digital rights in Myanmar

နည်းပညာနဲ့ ဘဝဇာတ်လမ်း – အာရှပစိဖိတ်ဒေသရှိ ဒစ်ဂျစ်တယ်အခွင့်အရေးအကြောင်း ရုပ်ရှင်များ ရိုက်ကူးရန် လျှောက်လွှာခေါ်ယူခြင်း If you are a filmmaker, video journalist, or animator from Myanmar, EngageMedia invites you to submit a

mai mult »

DIY Rolling Storage Cart

Chic, stylish storage is the new black. These industrial-styled DIY rolling storage carts are a perfect solution for storage needs, whether hidden or on display

mai mult »