Vitamina D– este supranumită si vitamina soarelui, fără de care sistemul nostru imunitar începe să aiba esecuri și organismal sa raspunda în fața infecțiilor respiratorii, dar nu numai. La fel de important este și pentru menținerea sănătății oaselor, dinților, dar și a funcției normale a mușchilor.

Vitamina D3 este o formă a vitaminei D pe care corpul nostru o produce doar atunci când ne expunem minimum 15 minute zilnic la razele soarelui. Cum compensezi lipsa soarelui și, implicit, a vitaminei D în sezonul rece? Simplu: adopți o alimentație bogată în vitamina D și apelezi la suplimente de încredere!

Lipsă vitaminei D si Simptomele ce pot sugera un deficit de vitamina D în organism se numără:

–Oboseala constantă

–Senzația de epuizare

–Crampele și durerile musculare

–Rigiditatea articulațiilor

–Durerile de oase

–Durerile de spate

–Răcelile sau alte tipuri de infecții recidivante

–Căderea excesivă a părului

–Stările de nervozitate, agitație

–Dificultățile de concentrare și de memorare

–Tristețea sau chiar stările depresive

–Vindecarea lentă a rănilor

–Fragilitatea oaselor și apariția frecventă de fracturi

–Gingiile inflamate și sângerarea pe durata periajului dentar

–Întârzierea erupției dentare

 Nu doar lipsa soarelui din sezonul rece poate fi de vină pentru aportul scăzut de vitamina D, ci și anumite obiceiuri nocive sau medicamente: fumatul, sarcina, alăptarea, dietele drastice, obezitatea, boala Crohn, boala celiacă, fibroza chistică, operația de micșorare a stomacului, bolile de rinichi sau de ficat, laxativele, steroizii, antiepilepticele, statinele etc.Vârsta înaintată este de asemenea un factor care contribuie la aportul redus de vitamina D,fiind o multime de cauze care îți pot afecta absorbția de vitamina D.

noutati

 Cum te ajută vitamina D să îți întărești imunitatea în perioada rece:


Vitamina D este deosebit de importantă pentru sistemul imunitar, mai ales odată cu instalarea sezonului rece, când virozele respiratorii îți dau târcoale.

Cum acționează această vitamină asupra imunității?

 Potrivit specialiștilor, vitamina D este „prinsă” de celulele-cheie ale sistemului imunitar, respectiv limfocitele (celulele T), prin intermediul unor receptori și enzime și astfel este mai bine sintetizată în corp, asigurând totodată un scut eficient împotriva infecțiilor, precum răceala sau gripa.Se pare că prezența vitaminei D activează celulele imunitare să se deplaseze rapid spre locul infecției, anihilând eficient bacteriile sau virusurile care au pătruns în organism. 

 În schimb, aportul insuficient de vitamina D determină „hibernarea” acestor celule protectoare – cu alte cuvinte, limfocitele rămân în repaus și astfel agenții patogeni își fac de cap nestingheriți în organism.

Administrarea zilnică de vitamina D este mai eficientă decât dozele crescute luate într-un interval scurt.

Vitamina D si beneficii:

– imunitatea

– ajută la absorbția normală a fosforului și calciului, prevenind astfel rahitismul sau osteoporoza.

– reglarea tensiunii arteriale, putând reduce riscul de boli de inimă.

–si pielea beneficiază de pe urma vitaminei D,ea Potrivit contribuind la calmarea simptomelor psoriazisului și ale dermatitei atopice,prevenind îmbătrânirea prematură a pielii fiind eficientă în combaterea iritațiilor sau a acneei.

– pentru sănătatea părului existănd o strânsă legătură între deficitul de vitamina D și căderea sau subțierea părului.

–aportul optim de vitamina D ar putea contribui la reducerea riscului de diabet, scleroză multiplă și anumite tipuri de cancer (de colon, de prostată, de sân).

Vitamina D este un necesar zilnic
Deficitul de vitamina D poate fi compensat prin consumul de alimente sau prin administrarea de suplimente cu vitamina D3, care pot fi luate atât de adulți, cât și de copii cu vârsta peste 3 ani, femei gravide sau care alăptează.